Opis
Desam Extra 1L koncentrat do mycia i dezynfekcji dużych powierzchni
Produkt biobójczy przeznaczony do jednoczesnego mycia i dezynfekcji małych i dużych powierzchni, ścian, podłóg w salach, korytarzach i pokojach w zakładach opieki zdrowotnej i profilaktyce ogólnej, higienie komunalnej oraz przemyśle spożywczym.
Skoncentrowany preparat na bazie czwartorzędowych zasad amoniowych (QAV) oraz pochodnych amin. Nie zawiera aldehydów. Może być stosowany do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością (działa bakteriobójczo oraz drożdżakobójczo) oraz do powierzchni nie mających kontaktu z żywnością (działa bakteriobójczo, grzybobójczo i prątkobójczo, inaktywuje wirusy rota i HBV/HIV).
Stosować w postaci roztworu wodnego uzyskanego przez rozcieńczenie odpowiedniej ilości koncentratu w wodzie bieżącej o temperaturze 20-25°C.
Powierzchnie nie kontaktujące się z żywnością (PT2)
- bakterie, grzyby - 0,25% (2,5 ml/l) - 15 min.
- bakterie, grzyby - 0,5% (5 ml/l) - 10 min.
- rota-wirus - 1% (10 ml/l) - 5 min.
- wirus HBV/HIV - 1% (10 ml/l) - 5 min.
- dezynfekcja w środowisku z wystąpieniem prątków (Tbc) - 0,5% (5 ml/l) - 15 min.
Powierzchnie kontaktujące się z żywnością (PT4)
- bakterie - 0,5% (5 ml/l) - 5 min.
- drożdże - 0,5% (5 ml/l) - 30 min.
Produkt w grupie PT2 wykazuje deklarowane powyżej spektrum w steżeniu 1% w czasie 15 min. i temp. 20°C. Produkt w grupie PT4 wykazuje deklarowane powyżej spektrum w steżeniu 0,5% w czasie 30 min.
Powierzchnie (ściany, podłogi, meble i sprzęt stanowiący wyposażenie sal, korytarzy, pokoi itp.) zmywać roztworem intensywnie według stopnia zanieczyszczenia. Przedmioty dezynfekowane przez zanurzenie powinny być zanurzone całkowicie, a wszystkie kanały itp. wypełnione roztworem środka i pozostawione w zanurzeniu przez wymagany czas oddziaływania. Mycie i dezynfekcja zarówno dużych powierzchni, jak i pojedynczych sprzętów i urządzeń w pomieszczeniach nie wymaga wentylacji. Lekkie zabarwienie roztworu roboczego nie ma wpływu na deklarowaną skuteczność produktu. Roztwór roboczy przygotowywać w dobrze opłukanych naczyniach. W przypadku zastosowania do powierzchni mających kontakt z żywnością, powierzchnię po dezynfekcji należy dokładnie zmyć wodą o jakości wody pitnej.