Internetowy sklep medyczny Lumamed – wszystko do Twojego gabinetu
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Darmowa dostawa już od 500 złotych 📦

Ruszyła nowa szata graficzna naszego sklepu! ❤️

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa - strona przeznaczona jest wyłącznie dla profesjonalistów.

blog Lumamed
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Ostatnie miesiące naszego życia skupiają się wokół tematu dezynfekcji i ochrony przed zagrożeniami mikrobiologicznymi. Jednym z pytań, jakie możesz sobie postawić, jest to, czy ocet zabija bakterie? Otóż skuteczność tego preparatu w starciu z bakteriami, wirusami i grzybami nie jest najgorsza. Jednak w przypadku, gdy oczekujesz absolutnej pewności, może być zdecydowanie niewystarczająca. Ten dodatek do potraw jest bowiem roztworem kwasu octowego w wodzie o stężeniu nieprzekraczającym dziesięć procent. Czy to wystarczy, by zniszczyć zagrożenie?

Ocet może zredukować pewne zagrożenie

Substancje takie jak kwas jodowodorowy, chlorowodorowy czy azotowy to silnie żrące związki chemiczne. Łatwo reagują z metalami, potrafią rozpuszczać skały i nie mają najmniejszych problemów z unicestwieniem struktur biologicznych. Teoretycznie podobnie powinno być z octem, czy jednak zabija on bakterie? Otóż niekoniecznie. Ten związek chemiczny zaliczany jest do kwasów słabych. Ponadto, jego gastronomiczna wersja jest sprzedawana w butelkach, w których jego stężenie nie przekracza dziesięciu procent. To niewiele i może to być zdecydowanie niewystarczające. To sprawia, że niektóre patogeny mogą być w pewnych sytuacjach odporne na jego działanie. To rodzi dodatkowe ryzyko, bo możesz zasugerować się tym, że skoro już wytarłeś powierzchnię roztworem octu, to jest ona w pełni bezpieczna. Jest jednak wręcz przeciwnie.

Kluczowy jest czas - przecieranie powierzchni może nie zniwelować zagrożenia

Kwas octowy może zabijać pewne bakterie. Jednak podczas przecierania powierzchni nasączonym nim materiałem może być nieskuteczny. Więc zanim go zastosujesz zapoznaj się z wynikami badań. Stwierdzają one jasno, że ten środek chemiczny może skutecznie eliminować mikroorganizmy z powierzchni. Jednak na pewno nie poradzi sobie z salmonellą, okrężnicą czy wirusem zapalenia wątroby typu C. Nie wiadomo, jak skutecznie usuwa wirusa COVID-19. Główną przeszkodą w działaniu może być jego szybkie parowanie z powierzchni mytych i odporność powyższych patogenów na kwasy.

Czy ocet zabija bakterie? Pod pewnymi warunkami tak

Ocet może służyć jako substancja dodatkowa używana podczas dezynfekcji. Jego właściwości skutecznie przeciwdziałają rozwojowi niektórych owadów, które przenoszą patogeny. Są to na przykład mole spożywcze i wołki zbożowe. Ten związek chemiczny dobrze się sprawdza jako dodatkowy preparat podczas wyparzania sztućców i naczyń. Jego zaletą jest to, że rozbija struktury mineralne, takie jak osad czy kamień. To w nich rozwija się część zarazków i usunięcie ich na pewno będzie niezwykle korzystne. Jednak czy ocet zabija bakterie - jako pojedynczy środek czynny na pewno nie. Jego wybiórcze działanie wiąże się z tym, że niektóre szkodliwe dla człowieka organizmy wykształciły w sobie odporność na kwas żołądkowy. Jest on dużo silniejszy niż ten, o którym teraz mówimy. Ponadto w żołądku bakterie przebywają zdecydowanie dłużej, a i tak zachowują szanse przetrwania.

Czy ocet zabija bakterie? Może warto go z czymś połączyć?

Ocet, który ma zabijać wszystkie bakterie, będzie jedynie częścią bardziej złożonego preparatu. Możesz taki przygotować w domu. Jednak bez względu na to, czy dodasz do niego kwas czy też nie, to podstawą środka dezynfekującego powinien być alkohol w stężeniu nie mniejszym niż 60%. Ważne jest, że ma to być końcowe stężenie alkoholu w preparacie. Bowiem dodanie spirytusu do takiej samej objętości wody spowoduje, że preparat straci swoje właściwości biobójcze. Jeżeli dodasz octu do preparatu na bazie alkoholu, to zyskasz pewne właściwości, jednak główne działanie antyseptyczne będzie spoczywać na związkach posiadających grupy hydroksylowe.

Ocet czy może coś innego? Jeśli nie kwas, to czym warto walczyć z bakteriami?

Pomimo, że ocet jest zawsze pod twoją ręką i w każdej chwili możesz go użyć, to warto zaopatrzyć się w specjalistyczne środki antyseptyczne. Ich skład i działanie zostały wielokrotnie przebadane. Ich skuteczność jest znacząco wyższa od przecierania powierzchni materiałem nasączonym tym kwasem. Środki specjalistyczne zwykle są produkowane na bazie alkoholu. Często jednak posiadają w swoim składzie chloraminy, aldehydy, poliamin czy związki srebra. Nie znajdziemy tam octu, a to o czymś świadczy, bo ten nie zabija wszystkich bakterii. Profesjonalne środki dezynfekujące są na tyle silne, że w kilka sekund skutecznie pozbawiają każdą przestrzeń biologicznego obciążenia i rozbijają struktury patogenów.

Bezpieczeństwo powinno być nadrzędnym dobrem - nie można ryzykować podczas dezynfekcji

Ocet nie zabija wszystkich bakterii, wirusów i grzybów. Jeżeli chcesz sobie zapewnić odpowiednią ochronę przed patogenami, to musisz zaopatrzyć się w profesjonalne środki do ich zwalczania. W tej potyczce nie ma półśrodków. Wiedzą o tym doskonale medycy, którzy są specjalistami w tworzeniu jałowych i bezpiecznych przestrzeni. Jeśli jednak nie będziesz mieć pod ręką preparatu dedykowanego do zabijania bakterii, skorzystaj ze spirytusu, który zawiera przynajmniej sześćdziesiąt procent alkoholu. Takie stężenie jest wystarczające w walce z zagrożeniem biologicznym.

Ocet - środek, który ma wiele innych zastosowań

Ocet pomimo, że zabija część bakterii, nie powinien być traktowany jako środek biobójczy. Jest to dodatek, który pomoże ci zwalczyć niektóre zanieczyszczenia. Czasem to właśnie one są powodem namnażania się zagrożenia biologicznego. Jeżeli będziesz przecierać regularnie powierzchnię gąbką nasączoną octem, zmniejszysz ryzyko pojawienia się zacieków czy brudu mineralnego. Ocet odstrasza i ogranicza szanse na pojawienie się szkodników. Szczególnie dobrze działa jako środek prewencyjny przeciwko molom spożywczy i wołkom zbożowym. Ponadto ten domowy kwas jest pozbawiony silnych środków chemicznych. Pamiętaj jednak, jeśli zależy ci na zredukowaniu zagrożenia ze strony wirusów, bakterii i grzybów to używaj dedykowanych do tych celów środków biobójczych.

Komentarze do wpisu (0)

 

PAMIĘTAJ, żeby odebrać wiadomość potwierdzającą i kliknąć w przycisk.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu wysyłania na wskazany przez Ciebie adres e-mail informacji handlowych o nowościach, promocjach, produktach i usługach związanych z naszą działalnością. Będzie to marketing bezpośredni, do realizacji którego wykorzystam Twoje telekomunikacyjne urządzenia końcowe. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Lumamed sp. z o.o. prowadząca działalność gospodarczą w Warszawie (05-077) przy ul. Poezji 17A, NIP 5242907172. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody, żądania wglądu do Twoich danych, wniesienia sprzeciwu co do ich przetwarzania, sprostowania, usunięcia i ograniczenia przetwarzania. Więcej informacji o tym jak przetwarzam Twoje dane znajdziesz na lumamed.pl/rodo.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium